Arbetsmiljö

 

 

 

 

 

 

Sotaryrket är ett av Sveriges äldsta yrken och ett av de mest riskfyllda. Genom historien har sotare utsatts för farliga ämnen och risker vid arbete på tak. Idag arbetar vi målmedvetet för att skapa en tryggare och hälsosammare arbetsmiljö för alla som jobbar i branschen.

Vår vision är tydlig: Ingen sotare ska skadas eller dö på grund av sitt yrkesval.

Arbetsmiljösäker sotning

För att förbättra arbetsmiljön och minska exponeringen för sot och fallolyckor arbetar branschen aktivt med arbetsmiljösäker sotning.

Arbetsmiljösäker sotning innebär att sotningen, så långt det är möjligt, utförs från markplan eller från basen av eldstaden med hjälp av modern stavsotningsutrustning.Till skillnad från traditionell sotning så används roterande stavar, dammsugare med stark filtrering och en omfattande avtäckning av sotningsobjektet. På så sätt minskas behovet av att vistas på tak och skyddar sotarna från farlig exponering.

Vi rekommenderar arbetsmiljösäker sotning i hela landet men det kräver rätt förutsättningar. Bland annat en taxekonstruktion som speglar den nya arbetsmetodens tidsåtgång. 

Tidsstudie: Så lång tid tar arbetsmiljösäker sotning

Traditionella taxor för sotning är ofta baserade på tidsstudier från 1970-talet, där sotning av ett objekt i snitt tog 20–25 minuter. Arbetsmiljösäker sotning tar längre tid , vilket måste speglas i taxekonstruktionen.

En omfattande tidsstudie som genomfördes av branschen, som bland annat SKR och räddningstjänster observerade, visar att:

  • Genomsnittlig tid för ett objekt vid arbetsmiljösäker sotning är 32–33 minuter.

  • Umeå Räddningstjänstförbunds egen studie visar 36 minuter för första objektet och 30 minuter för tillkommande objekt.

Här kan du hämta studierna:

Tidsstudie (Instruktion)
Tidsstudie (Matris)

Tiderna som anges avser tiden från att utföraren lämnar förarplatsen i fordonet till dess att denne är tillbaka på samma plats. Tid för in- och utlastning har medräknats. Tiderna har avrundats till hela minuter.

Det är viktigt att taxan anpassas för att täcka den faktiska tidsåtgången. Annars riskerar vi att arbetsmiljösäker sotning inte genomförs korrekt, vilket i sin tur kan försämra både brandsäkerheten och arbetsmiljön. Läs mer under Upphandling kring detta.

Säker arbetsmiljö i praktiken

Arbetsmiljöarbetet handlar inte bara om visioner och metoder utan också om praktiska åtgärder i vardagen. Sotare möter dagligen risker som kräver rätt utrustning, rätt miljö och rätt inställning.

Personlig skyddsutrustning

Sotare utsätts för partiklar, gaser och kemikalier i sitt dagliga arbete. Därför är personlig skyddsutrustning avgörandeför att förebygga både akuta och långsiktiga hälsorisker. Exempel på utrustning som används är:

  • Smutsavisande arbetskläder

  • Knäskydd och skyddsskor med stålhätta

  • Andningsskydd med P3-filter

  • Skyddsglasögon och hörselskydd

  • Skyddshandskar och handkräm

  • Våtservetter för snabb rengöring

Arbetsgivaren ansvarar för att utrustningen är rätt, fungerar som den ska och att alla medarbetare vet hur den används.

Fallskydd 

Fallolyckor är en av de vanligaste arbetsolyckorna i branschen. Under de senaste tio åren har över 200 fallolyckor rapporterats och många kunde ha undvikits med rätt utrustning.

Arbetsmiljösäker sotning syftar till att undvika takarbete, men när arbete på tak krävs ska det alltid ske med rätt fallskyddsutrustning. Vi tar avstånd från gamla normer som glorifierar risk, ingen ska behöva ”bevisa sig” genom att skada sig på jobbet.

Branschen samarbetar med Taksäkerhetskommittén som samlar organisationer och företag som verkar för ett säkert takarbete. Sotarbranschen har varit delaktig i framtaget en branschstandard för taksäkerhet. Den hittar ni här.

Sotarkammaren

En väl utformad arbetsplats gör stor skillnad. Sotarkammaren behöver vara ren, välventilerad och utformad för att minska exponering för sot. Ett effektivt sätt är att arbeta med slussystem där rena och smutsiga ytor separeras.

De mest grundläggande reglerna om utformning av arbetsplatser finns i Arbetsmiljölagen. Där framgår exempelvis att hänsyn ska tas till människors olika förutsättningar. Det är alltså viktigt att ha en flexibel arbetsplats som enkelt kan ändras och justeras så att den passar så många som möjligt.

 

Filmer om arbetsmiljö och sotning