Administratör sökes!

Administratör sökes till sotningsenheten på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Beskrivning
Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund är ett kommunalförbund med kommunerna Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg som medlemmar och har sitt säte i Trollhättan. Organisationen omfattar ca 100 heltidsanställda och 130 arvodesanställda, fördelade på nio brandstationer varav  två med heltidsanställd personal. Enhet sotning består idag av sju personer och hanterar rengöring och brandskyddskontroller i Färgelanda och Trollhättans kommuner. Anställningen är på heltid och placeringsort är Trollhättan.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består i huvudsak av administrativa arbetsuppgifter inom enhet Sotning men visst arbete kan förläggas till annan enhet inom Förbundet. Som administratör på enhet Sotning har du ofta rollen som spindeln-i-nätet. Du klarar ett högt arbetstempo och har stort sinne för ordning och reda, och tar hand om de administrativa uppgifter som ska göras. I arbetet ingår bl.a. att sköta telefontider, diarieföra, fakturera, hantera in- och utgående post, besvara mail och sköta bokningar i bokningssystemet. En viktig arbetsuppgift är att upprätthålla goda kundkontakter.

Kvalifikationer
Som person är du positiv och serviceinriktad. Du arbetar självständigt men har också lätt för att samarbeta med andra. Du tar dig an förekommande arbetsuppgifter och löser eventuella hinder som uppstår. Du har förmåga att arbeta med flera arbetsuppgifter parallellt. Vi ser att du har en kommunikativ
förmåga, är noggrann och känner stort engagemang för att bidra till både god service och hög kvalité i de uppgifter du har ansvar för.

Krav
Lägst gymnasieutbildning
Lägst B-körkort
Erfarenhet från arbetsområdet är ett krav (minimum 3 år)
Goda kunskaper i Officepaketet
Du behärskar svenska i tal och skrift
Meriterande är erfarenhet av bokningssystemen Ritz eller Sot 2000
Stor vikt läggs vid personliga kvalifikationer

Ansökan
Sista ansökningsdag är 10:e juni 2020. OBS! Rekrytering sker löpande och tillsättning av tjänsten kan ske innan sista ansökningsdag löpt ut.
Länk till annons: http://brand112.varbi.com/what:job/jobID:333567/.

Kontakt
Enhetschef, Monica Johansson 0520-485934 månd-tisd, torsd kl 7-10
Stf. Räddningschef Anders  Gillek 0520-485925

Publicerad: 19:e maj 2020

Skorstensfejare sökes!

Sotarna i Sala & Heby söker utbildad skorstensfejare alternativt lärling.

Vi på Sala Sotningsdistrikt AB söker en ny medarbetare på heltid, som har lätt att samarbeta med kollegor, har ett vårdat och respektfullt kundbemötande och är noggrann i sin yrkesutövning.

Sala Sotningsdistrikt AB har hand om sotning och brandskyddskontroll i Sala och Heby kommuner. Vi utgår alla från vår fräscha och ändamålsenliga sotarkammare i Sala.

Sala och Heby kommuner har tillsammans cirka 35 000 invånare. Båda kommunerna har stor landsbygd med tillgång till fina natur- och fritidsupplevelser och samtidigt bekväm närhet och goda kommunikationer till många större städer i och kring Mälardalen, Stockholmsregionen och Dalarna.

Krav
B-körkort
Godkänd gymnasieutbildning (Svenska B, Matematik A, Samhällskunskap A eller lägst betyg E i Svenska 2 samt Samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b för att vara aktuell som lärling).

Du har en positiv inställning till modern sotningsteknik och utveckling inom yrket.

Meriterande
Skorstensfejarexamen
Erfarenhet av yrket

Arbetsuppgifter
Huvudsakliga arbetsuppgifterna kommer att vara självständig sotning av lokaleldstäder och pannor i villor och fritidshus både i tätorter och på landsbygden. Tillsammans med kollegor sota större pannor, utföra ventilationsarbeten och rengöra imkanaler i storkök.

Tillträde och lön
Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Tjänsten finns tillgänglig per omgående, men tillträdesdatum sker efter överenskommelse. Lön enligt avtal med hänsyn till utbildning och erfarenhet.

Din ansökan skickar du till info@salasot.se

Vid frågor kontakta:
Magnus Nicklasson, Skorstensfejarmästare
magnus@salasot.se
0224-151 15 (må-fr 7-12, 13-16)

Sala Sotningsdistrikt AB
Fridhemsgatan 9A
73 39 SALA
www.salasot.se

Publicerad: 30:e januari 2020.

Sotare/Tekniker sökes till Varberg!

Varbergs Sotningsdistrikt AB söker en sotare/tekniker. 

Arbetet kommer att bestå av alla inom yrket förekommande arbetsuppgifter i Varbergs kommun men även i angränsande kommuner som exempelvis Falkenberg, Halmstad med mera.

Krav: B-körkort.

Vi ser också gärna att du är utbildad skorstensfejare/skorstensfejartekniker.

Skicka din ansökan till:
Dick Hålldén, Sotarmästare
dick@sotare.com

Publicerad: 15:e januari 2020.

Sotare och tekniker sökes till Eskilstuna!

Eskilstuna Sotnings AB fortsätter att rusta för framtiden – vill du vara med?

Eskilstuna Sotnings AB befinner sig i ett expansivt skede, nya fräscha lokaler och välutrustade fordon och ett ännu större kundfokus. Vi är 25 stycken personer i koncernen som jobbar här idag. Nu förstärker vi personalen genom att rekrytera

 • Skorstensfejare 100%
 • Skorstensfejartekniker 100 %

Vi tror att du som söker tjänsten har lätt för att samarbeta. Är en öppen person som gärna delar med sig av egna kunskaper. Om du är nyutexaminerad eller har erfarenhet spelar ingen roll. Det viktiga är att du har personliga egenskaper som passar in i vårt lag och har en positiv inställning till att arbeta med våra kunder.

För tjänsten krävs förutom skorstensfejarexamen, tekniker och B-körkort att du tycker det är stimulerande att arbeta självständigt och att en hög servicenivå är en självklarhet för dig. Hos oss får du arbeta flexibelt med alla förekommande arbetsuppgifter som gäller för en skorstensfejare.

Vi vill gärna att du har erfarenhet av ventilationsrensning. Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse.

Om du tycker att tjänsten verkar inspirerande, ska du inte tveka. Arbetsmiljön hos oss kännetecknas av ett gott kamratskap och ”högt i tak”.

Välkommen med din ansökan senast den 19/1 till:

Eskilstuna Sotnings AB
Fraktgatan 9
632 22 Eskilstuna

eller via mail: jonas@etunasotning.se

Om du har frågor kontakta VD/Skorstensfejarmästare Jonas Billing på e-mail: jonas@etunasotning.se eller ring på tfn 070 – 558 35 79.

Publicerad: 19:e december 2019.

Skorstensfejartekniker sökes!

Räddningstjänsten Västra Skaraborg söker en Skorstensfejartekniker.

Räddningstjänsten Västra Skaraborg har uppdraget att utföra brandskyddskontroller i kommunerna Lidköping, Vara, Grästorp och Essunga. Vår förhoppning är att vidareutveckla brandskyddskontrollen och integrera denna del i räddningstjänstens totala uppdrag. Vi söker en medarbetare som självständigt kan genomföra brandskyddskontroller enligt lagen om skydd mot olyckor.

Krav
Examen som Skorstensfejartekniker
B-körkort

Personliga egenskaper
God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift
Noggrann och ansvarsfull
Förmåga att bemöta och vara tillgänglig för allmänhet och kollegor på ett respektfullt, trevligt och engagerat sätt.

Information om arbetsgivaren
Våra medarbetares olika kunskaper, kompetenser och perspektiv skapar nya möjligheter och är en viktig del i att vara en hållbar och välkomnande kommun. Vi eftersträvar och värdesätter de kvaliteter som tex. en jämn könsfördelning, anställda med funktionsnedsättning och olika etnisk och kulturell bakgrund tillför våra arbetsplatser. Vi ser därför gärna en mångfald av sökande till alla våra tjänster. Lidköpings kommun vill arbeta med att skapa den goda arbetsplatsen där alla medarbetare ges möjlighet att bygga upp, utveckla och förbättra sin hälsa genom ett aktivt friskvårdsarbete. Läs mer om vilka förmåner du har när du jobbar i Lidköpings kommun: https://lidkoping.se/naringsliv-och-arbete/jobba-i-lidkopings-kommun/darfor-ska-du-jobba-hos-oss/

Lidköping — en välkomnande och hållbar kommun
Lidköpings kommun har cirka 40 000 invånare och ett vackert läge vid Vänerns södra strand. Närheten till vattnet, Kållandsö med Läckö slott och berget Kinnekulle innebär tillgång till natur- och fritidsupplevelser utöver det vanliga. Lidköpings kommun satsar på framtiden. Här finns utrymme och vilja till förändring. En god livsmiljö, närhet och samverkan ger oss möjligheterna.

Lidköpings kommun vill att du skickar din ansökan via vårt rekryteringsverktyg Varbi. Du hittar en knapp längst ner i annonsen där du loggar in och söker tjänsten. Om du av något skäl inte kan söka så (t ex skyddad identitet), vänligen ta kontakt med annonsens kontaktperson för alternativ sökväg. Vi undanber oss samtal från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Du kan ansöka om tjänsten här

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lidköping
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2019-001149
Kontakt
 • Thomas Andersson, 0510-77 17 11
 • Andreas Jåtby, 0510-77 18 21
Facklig företrädare
 • Nås via kommunens växel 0510-77 00 00
Publicerat 2019-12-05
Sista ansökningsdag 2020-01-17

Sotare sökes till Falkenberg!

Falkenbergs Sotningsdistrikt AB söker en sotare. 

Arbetet kommer att bestå av alla inom yrket förekommande arbetsuppgifter i Falkenbergs kommun men även i angränsande kommuner som exempelvis Varberg, Halmstad med mera. 

Krav: B-körkort.

Vi ser också gärna att du är utbildad skorstensfejare.

Skicka din ansökan till:
Dick Hålldén, Sotarmästare
dick@sotare.com

Publicerad: 13:e november 2019.

Skorstensfejare sökes!

Vill du jobba i ett glatt team på Hedemora Sotaren AB? Då ska du titta extra på denna annons!

Vårt företag har sin bas i Hedemora och ansvarar för sotning och brandskyddskontroll i Hedemora kommun.

Vill du utvecklas och arbeta i ett roligt team ska du söka jobb hos oss. Vi är ett modernt företag och jobbar ständigt för att utvecklas och föra företaget framåt. Dina arbetsuppgifter kommer främst vara inom villasotning samt ventilationsrengöring både på landsbygd och inom tätbebyggda områden.

Anställningen kräver körkort för personbil och att du är utbildad skorstensfejare. Vi söker en positiv person som kan jobba självständigt med eget ansvar.

Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Lön enligt riksavtal. 

Vi söker dig som är serviceinriktad och har god kundkontakt och vill leverera hög kvalité på ditt arbete.

Arbetsuppgifterna är omväxlande och så är också miljön och de fastighetsägare du kommer att besöka. Dina huvudsakliga sysslor hos oss kommer att vara sotning, men även en och annan imkanal eller ett fågelbo kan dyka upp i dagsjobbet. 

Vi uppskattar om du är vänlig och tydlig mot kunderna, noggrann, har bra morgonhumör (åtminstone efter första koppen kaffe), tycker om att komma till jobbet och träffa dina trevliga arbetskollegor. Vi har högt i tak och vill ha roligt på jobbet.

Utbildningsnivå:
Gymnasial utbildning (krav)

Arbetslivserfarenhet:
Skorstensfejare/Sotare, 2-4 års erfarenhet (krav)

Språk:
Svenska (krav)

Körkort:
B – Personbil

Ansökan skickas till info@hedemorasotaren.se

Vid frågor kontakta:
Annette Soth Stoltz, Skorstensfejarmästare
annette@hedemorasotaren.se
070 – 568 23 36

www.hedemorasotaren.se

Publicerad: 30:e oktober 2019

Sotare sökes!

Sotarna i Strömstad & Tanum AB söker lärling, alternativt utbildad sotare.

Arbetsuppgifter:
Sotning och ventilationsrengöringar, med mera.

Krav:
Inte rädd för höjder
Serviceinriktad
B-körkort
Gymnasiebetyg i svenska och matematik
Sjö/båtvana ett stort plus

Lön efter avtal/erfarenhet.

Vid intresse kontakta:
Stefan Lång, Skorstensfejarmästare
0525 – 206 20, 070 – 523 16 18
sotarnaistromstad@swipnet.se
www.sotarnaistromstad.se

Publicerad: 27:e september 2019. 

Sotare sökes!

Norra Älvsborgs Sotare AB sköter sotning och brandskyddskontroller i Vänersborgs kommun. 

Vi söker en person som är positiv, serviceinriktad och noggrann. Gärna en utbildad skorstensfejare, men även en lärling är av intresse.

Arbetsuppgifter:
Självständig sotning av lokaleldstäder och pannor i tätort, landsbygd och fritidshus. Ventilation och större pannor samt imkanaler i storkök tillsammans med kollegor. Krav: B-körkort

Obs! Lärling ska inneha betyg för intag till skorstensfejarutbildningen. 

Tillträde: Enligt överenskommelse
Lön: Avtalsenlig lön

Låter detta intressant så kontakta:
Tony Nylander
070 – 511 21 71
info@nasotaren.se

Norra Älvsborgs Sotaren AB
Skyttegatan 1
462 32 Vänersborg

Publicerad: 23:e september 2019.

Brandskyddskontrollant sökes!

Sotarn LG Andersson AB söker nu en Brandskyddskontrollant.

Din huvudsakliga arbetsuppgift kommer att vara Brandskyddskontroller men även Besiktningar, imkanalsrensningar samt sotningar vid behov. Vi har hand om Brandskyddskontrollerna i Täby-Vallentuna-Danderyd-Solna-Sundbyberg-Lidingö och Värmdö. Vi har hand om sotningen i Österåker och Vaxholm. Kammaren är belägen i Åkersberga

Du bör ha erfarenhet av Brandskyddskontroller och Besiktningar samt sotning  så att du är självgående ute på fältet.Du skall ha ett bra kund bemötande och känna ett ansvar för det arbete du utför.

Om detta låter intressant maila då till info@sotartjanster.se

Publicerad: 4:e juli 2019. 

Skorstensfejare sökes!

Sotarn LG Andersson söker nu en Skorstensfejare.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att vara sotning, rengöring av imkanaler samt att ventilationsrensningar kan förekomma vid behov. Du bör ha erfarenhet av sotning och imkanalsrensningar, så att du är självgående ute på fältet. Du skall ha ett bra kundbemötande och känna ett ansvar för det arbete du utför.

Vi har hand om sotningen i Österåker och Vaxholm. Kammarn är belägen i Åkersberga.

Om detta låter intressant maila då till info@sotartjanster.se

Publicerad: 4:e juli 2019. 

Sotare sökes!

Falköpings Sotningsdistrikt AB sökes skorstensfejare.

Vi söker en sotare på heltid. Den vi söker är stresstålig, serviceinriktad, noggrann och bra på att samarbeta. Lön enligt avtal. Tillträde enligt överenskommelse. Först och främst söker vi en utbildad sotare, men även en lärling är intressant.

Arbetsuppgifter
Självständig sotning av lokaleldstäder och pannor i villor och fritidshus både i tätort och på landsbygd. Tillsammans med kollegor sota stora pannor, utföra ventilationsarbeten och rengöra imkanaler i storkök.

Krav
B-körkort
Godkänd gymnasieutbildning (Svenska B, Matematik A, Samhällskunskap A eller lägst betyg E i Svenska 2 samt Samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b för att vara aktuell som lärling)

Meriterande
Skorstensfejarexamen
Minst 1 års erfarenhet av yrket

Kontaktuppgifter
Välkommen med din ansökan/frågor till:

Jakob Sandahl
070 – 866 23 49, 0515 – 71 13 55
jakob@fkpsot.se

Falköpings Sotningsdistrikt AB
Postgårdsgatan 13
521 36 Falköping

Publicerad: 23:e maj 2019. 

Tekniker sökes!

En tekniker som vill lite mer.

Räddningstjänsten Dala Mitt är idag ett kommunalförbund som är verksamma i Falun, Borlänge, Säter och Gagnefs kommuner. Från 2019-01-01 är även Ludvika kommun en del i vårt förbund.

Vi söker dig som vill lite mer med jobbet, som är intresserad av brandförebyggande arbete eller bara vill ta ett nytt steg i karriären.

Vill du ibland bryta av det ordinarie arbetet med sotning och brandskyddskontroller med att till exempel rädda liv, släcka bränder, göra tillsyner, träna på arbetstid, utföra kontorsarbete?

Då är Räddningstjänsten Dala Mitt rätt arbetsplats för dig! Här är vi måna om att ta vara på våra kollegors intressen, kunskaper och färdigheter och utrymme finns att kombinera flera arbetsuppgifter och ansvarsområden. Du kan också få chansen att vara med och utveckla sotningsavdelningen.

Vi söker dig som är utbildad skorstensfejartekniker, och det är meriterande om du har erfarenhet i tjänsten. Alternativt du som är grundutbildad och redo för teknikern, och har jobbat med att bistå tekniker. Stor vikt läggs vid dina administrativa förmågor och/eller andra egenskaper som kan vara till nytta i förbundet.

Eftersom branschen genomgår en förändring med stor fokus på arbetsmiljö så ser vi att detta är något du prioriterar. Du bör även vara tekniskt kompetent inom, eller intresserad av, de datasystem som används och de tekniska lösningar som nyttjas inom skrået. Stor vikt kommer läggas vid dina personliga egenskaper.

Du förutsätts resa i tjänsten, framförallt inom RDM medlemskommuner. Därför är B-körkort ett krav. Eftersom tjänsten innebär myndighetsutövning ska du vara ostraffad och kunna styrka detta.

Vi erbjuder förstås en konkurrenskraftig lön samt andra förmåner som exempelvis arbetstidsförkortning under sommaren.

För tjänsten krävs:

 • Skorstensfejarexamen med behörighet för teknikerutbildningen
 • B-körkort
 • Erfarenhet i yrket

Meriterande för tjänsten är:

 • Skorstensfejarteknikerexamen
 • Datorvana och vana att arbeta med branschanpassade system
 • Tillsyn A och B

Vi värderar dina personliga egenskaper mycket högt som t.ex. din serviceförmåga och ditt sätt att bemöta våra kunder på en professionell nivå.

Vi strävar efter att spegla samhället i stort för att vinna de fördelar som en jämn könsfördelning och etnisk och kulturell mångfald ger. Vi lägger även stor vikt vid din kompetens, personliga lämplighet och referenser och vill att du delar vår värdegrund som handlar om mervärde, lärande, mod, respekt och professionalism.

Tjänsten är på heltid med placeringsort Ludvika och vi tillämpar provanställning i 6 månader.

Frågor besvaras av:
Skorstensfejarmästare Helena Ribbing 0240-48 42 41
Fackliga företrädare Thomas Sjöberg 070-582 91 35
HR-strateg Sven-Olov Andersson 0243-48 89 48

Ansökan:
Ansökan görs via hemsidan http://www.dalamitt.se senast 2019-06-16. Tillträde efter överenskommelse. 

Publicerad: 14:e maj 2019

Sotare sökes!

AB CS Sot & Vent söker skorstensfejare.  

Person med skorstensfejarexamen sökes för utförande av all förekommande rengöring inom yrket. Lön enligt överenskommelse. Körkort är ett krav.

För mer information, mejla till info@cssotovent.se eller ring Carl Svärd på 070-092 14 15.

Publicerad: 29:e april 2019

Tekniker sökes!

Tekniker sökes till Säffle/Åmål. 

Sotning & Ventilation AB söker en ny medarbetare. Vi är ett modernt sotningsföretag med stor ambition att utveckla vår verksamhet och hitta nya intressanta marknader. För närvarande sköter vi sotning och brandskyddskontroll i Karlstad, Hammarö, Forshaga, Kil, Grums, Säffle och Åmål kommuner. Vi har kontor i Åmål och i Karlstad.

Vi söker tekniker som i huvudsak kommer att utföra brandskyddskontroller med anställning i Åmål. Även andra arbetsuppgifter förekommer som installationsbesiktningar, sprängbesiktningar, sotning av imkanaler i storkök samt ventilationsrensningar. Vår ambition är att uteslutande arbeta enligt SSR Godkänd konceptet för våra konsultbesiktningar, SSR Godkänd behörighet är givetvis meriterande.

Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Arbetstiden är mestadels dagtid, men du kommer även att arbeta både kväll och natt. B-körkort är krav.

Om ni vill ansöka eller har fler frågor om tjänsten kontakta:
Johan.Hjalmerhag@sotovent.nu eller 054 – 61 93 03.

Tjänsten finns tillgänglig för omgående, men tillträdesdatum sker efter överenskommelse.

Publicerad: 13:e februari 2019.

Brandskyddskontrollant sökes!

Fluetec AB söker brandskyddskontrollant. 

Person med lägst teknikerexamen sökes för utförande av brandskyddskontroll i Stockholms stad. Lön enligt överenskommelse. Övriga förmåner presenteras vid personlig kontakt. Ring eller mejla för mer information:

Skorstensfejarmästare Petri Tuomela, 08-400 254 40, info@fluetec.se

Publicerad: 16:e januari 2019. 

Sotare sökes!

Skorstensfejare sökes till Enköping.

Skorstensfejarmästare Ulf Öberg AB utför lagstadgad sotning och brandskyddskontroll i Enköping och Håbo kommuner. Vi servar även både stora och små fastighetsägare runt om i Mälardalsregionen med bland annat ventilationsrengöring, OVK och konsultbesiktningar. Företaget växer och vi behöver förstärka vårt gäng med ytterligare en medarbetare.

Vi söker dig som är utbildad sotare, har B-körkort och är van vid att självständigt sota eldstäder och skorstenar i småhus. Tjänsten är på heltid och vi börjar med provanställning i 6 månader. Lön efter överenskommelse. Eftersom vi eftersträvar en jämställd arbetsplats så ser vi gärna kvinnliga sökanden. 

Om detta låter intressant så skicka din CV och ett personligt mail till Ulf Öberg på uffe@uffesotare.se

Publicerad: 15:e januari 2019. 

Sotare sökes till Årjäng!

Sotare sökes till Årjäng

Vi är ett litet sotningsföretag i Årjäng, Värmland som söker en sotare på främst heltid, men deltid kan diskuteras. Vi söker en person som är stresstålig, serviceinriktad och noggrann som även är bra på att samarbeta.  Lön enligt avtal. Tillträde enligt överenskommelse. I första hand söker vi en utbildad skorstensfejare eller någon med mångårig erfarenhet. Men även en lärling är intressant.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna är självständig sotning av lokaleldstäder och pannor i villor och fritidshus både i tätort och på landet. Arbetstider är främst dagtid men även kvälls/nattid förekommer i liten omfattning. Några arbetsuppgifter görs tillsammans med andra arbetskamrater, som sotning av stora pannor, ventilationsarbeten och rengöring av imkanal i storkkök.

Krav
B-körkort
Godkänd gymnasieutbildning
(Svenska B, Matematik A, Samhällskunskap A eller lägst betyg E i Svenska 2, Samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b gäller för att vara aktuell som lärling)
Svenska både i skrift och tal

Meriterande
Gesällutbildning till skorstensfejare
Minst 1 års erfarenhet av yrket

Kontaktuppgifter
Välkommen med din ansökan till oss:
Sotarhuset i Årjäng AB
Skolvägen 10
672 32 Årjäng
sotarhuset@telia.com

För mer information kontakta
Håkan 070-550 50 97
Sara 072-711 32 15

Publicerad: 30:e november 2018. 

Medarbetare sökes till Eskilstuna!

Eskilstuna Sotnings AB fortsätter att rusta för framtiden – vill Du vara med?

Eskilstuna Sotnings AB befinner sig i ett expansivt skedde och finns i fräscha lokaler och välutrustade fordon samt med ett ännu större kundfokus. Vi är 20 stycken personer som jobbar här idag. Nu förstärker vi personalen genom att rekrytera:

SKORSTENSFEJARTEKNIKER
SKORSTENSFEJARE

Vi tror att du som söker har lätt för att samarbeta. Är en öppen person som gärna delar med sig av egna kunskaper. Det viktiga är att du har personliga egenskaper som passar in i vårt lag och har en positiv inställning till att arbeta med våra kunder. För tjänsten krävs förutom skorstensfejarexamen respektive skorstensfejarteknikerexamen och B-körkort att du tycker det är stimulerande att arbeta självständigt och att en hög servicenivå är en självklarhet för dig. Vi jobbar även mycket med villa ventilation och OVK besiktningar åt bostadsbolag och större fastighetsägare. Där av är ventilationskunskap och eventuellt OVK behörighet meriterande.

Tjänsten är en heltid tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse.

Om du tycker att tjänsten verkar inspirerande ska du inte tveka. Arbetsmiljön hos oss kännetecknas av ett gott kamratskap och ”högt i tak”. Stora utvecklingsmöjligheter finns.

Välkommen med din ansökan:

Eskilstuna Sotnings AB
Mått Johanssons väg 7
633 46 Eskilstuna

eller via:
jonas@etunasotning.se

Om du har frågor kontakta VD/Skorstensfejarmästare Jonas Billing på tfn 070-558 35 79.

Publicerad: 6:e november 2018.

Medarbetare sökes!

Sundsvall Timrå Sotningsdistrikt söker två nya medarbetare.

Tekniker/SKFM/Ingenjör
Vi söker en person som vill och kan ta ansvar, leda och planera arbetet självständigt inom sotningsverksamheten. Genom våra koncernbolag utför vi även bygg och servicearbeten, där du även kommer att bli involverad. Vi erbjuder dig omfattande externa utbildningspaket inom styr och regler, ventilation samt entreprenadjuridik. Vi kan även tillhandahålla en attraktiv tjänstebostad, tjänstebil. För tjänsten tillämpas individuell lönesättning.

Skorstensfejare
Vi söker en skorstensfejare som är van vid sotning av lokaleldstäder, värmepannor mm. Vi erbjuder tjänstebostad, tjänstebil samt vidareutbildning till tekniker.

Kontakta SKFM Mikael Boväng för vidare upplysningar: 070 – 567 27 28 eller via mikael.bovang@sotarmastare.se

Publicerad: 17:e oktober 2018

Skorstensfejare sökes!

Är du gotlänning, hemvändare, pendlare eller nyfiken på att flytta till Gotland?

Med utgångspunkt ifrån Visby med hela Gotland som arbetsplats.

Arbetsuppgifter
I första hand rengöring/sotning av eldstäder, rökkanaler och imkanaler, men andra arbetsuppgifter kan förekomma. Rådgivning om eldningsteknik och information om brandskydd i hemmet.

Vem söker vi?
Som skorstensfejare måste du kunna arbeta självständigt och samtidigt ha god samarbetsförmåga. Du behöver även vara flexibel, stresstålig och noggrann, samt gilla att ta ansvar. Vi vill att du är serviceinriktad och har förmågan att skapa goda kundrelationer.

Vad erbjuder vi?
Vårt distrikt innehåller mycket blandade objekt vilket ger variation i vardagen. Du får vara med att påverka verksamheten och komma med förbättringsförslag, vi gillar nytänkande. Hos oss arbetar hela företaget som ett team med en prestigelös atmosfär. Vi satsar på medarbetarnas arbetsmiljö och din säkerhet är viktigt för oss.

Krav
Lägst skorstensfejarexamen
B-körkort
Datorvana

Om oss
Vårt uppdrag är att minimera bostadsbränder på Gotland, genom avtal med kommunen gällande rengöring och brandskyddskontroller, men även genom annat förebyggande arbete. Vår verksamhet ska kännetecknas av bra service och god kvalitet och genom medarbetarnas engagemang och kunskap ska det fortgå ett ständigt förbättringsarbete. Brandförebyggarna Gotland AB ägs till hälften av Brandskyddsföreningen Gotland och till hälften av Länsförsäkringar Gotland.

Om tjänsten
Tjänsten är heltid och tillsvidare med 6 månaders provanställning. Tjänsten finns tillgänglig omgående, men tillträdesdatum sker efter överenskommelse.

Välkommen in med din ansökan till mia.neveras@bfb.se

Kontaktperson:
Mia Neverås
VD, Brandförebyggarna Gotland AB
070 – 680 93 87

Publicerad: 12:e oktober 2018.

Sotare och Tekniker sökes!

Sotarna i Strömstad & Tanum AB söker en Skorstensfejare och en Skorstensfejartekniker.

Skorstensfejare:
Vi söker dig som är serviceinriktad och har god kundkontakt och vill leverera hög kvalité på ditt arbete. Du kommer att arbeta med sotning och ventilationsrensning. Du skall vara utbildad skorstensfejare samt ha B-körkort. Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Arbetstid dagtid, men även en del övertidsarbeten förekommer. Lön enligt avtal och tillträde enligt överenskommelse.

Skorstensfejartekniker:
Vi söker dig som har en positiv inställning till att jobba självständigt, samtidigt som du har lätt till att samarbeta. Du skall även vara serviceinriktad, kunna ha god kundkontakt och vill leverera hög kvalité i ditt arbete. I denna tjänst kommer du främst att utföra besiktningar och brandskyddskontroller, men även sotning samt en del ventilationsarbeten kan förekomma. Det är ett krav att du är examinerad skorstensfejartekniker samt att du har B-körkort. Det är även meriterande om du har erfarenhet av ventilationsarbete samt behörighet för OVK.. 

Tjänsten är på heltid och tillsvidare, med 6 månaders provanställning. Lön enligt överenskommelse. Arbetstid: dagtid, men även en del övertidsarbeten förekommer.

Vid intresse eller frågor så hör av dig till skorstensfejarmästare Stefan Lång på 070 – 523 16 18.

Publicerad: 12:e oktober 2018.

Sotare sökes!

Kustsotarna i Hälsingland AB söker en sotare till Söderhamn.

Vi söker dig som har en positiv inställning till att jobba självständigt samtidigt som du har lätt till att samarbeta med andra medarbetare. Du skall även vara serviceinriktad, kunna ha god kundkontakt och som hela tiden vill leverera hög kvalité i ditt arbete. Älskar du att påverka din egna arbetsdag och framtid så är du mer än välkommen att söka jobb hos oss.

Krav:
* Godkänd gymnasieutbildning
* B-körkort
* Svenska i tal och skrift

Dina arbetsuppgifter:
Ditt jobb som sotare är att minska risken för bränder i hus, lägenheter och hos företag genom att hålla rent i skorstenar och imkanaler. Dina arbetsuppgifter som sotare består huvudsakligen av sotning/rengöring av eldstäder, rökkanaler och imkanaler i restauranger.

Om oss:
Vi är ett nytänkande företag som vi vill utveckla vår sotningsverksamhet och skapa nya kundkontakter, vi har idag ett avtal med kommunen som grund men ser även möjligheter att utveckla och bredda företaget och därför har du stor möjlighet att själv påverka företaget riktning framåt och din egna vardag.

Vi har ett nära samarbete med Hudiksvalls sotningsdistrikt och arbetar mycket tillsammans med dem.

Lön enligt avtal.

Kontakta oss på info@kjsotning.se eller 073 – 510 79 65 för mer info.

Publicerad: 12:e oktober 2018.

Sotare och tekniker sökes!

Borlänge – Smedjebacken Sotning & Ventilation AB söker skorstensfejare och skorstensfejartekniker.

Skorstensfejare:
Vi söker dig som är serviceinriktad och har god kundkontakt och vill leverera hög kvalité på ditt arbete. Du kommer att arbeta med sotning och ventilationsrensning. Du skall vara utbildad skorstensfejare samt ha B-körkort. Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Arbetstid dagtid, men även lite kvällsjobb. Lön enligt avtal och tillträde enligt överenskommelse.

Skorstensfejartekniker:
Vi söker dig som har en positiv inställning till att jobba självständigt, samtidigt som du har lätt till att samarbeta. Du skall även vara serviceinriktad, kunna ha god kundkontakt och vill leverera hög kvalité i ditt arbete. I denna tjänst kommer du främst att utföra besiktningar och brandskyddskontroller, men även sotning samt en del ventilationsarbeten kan förekomma. Det är ett krav att du är examinerad skorstensfejartekniker samt att du har B-körkort. Det är även meriterande om du har erfarenhet av ventilationsarbete samt behörighet för OVK. Tjänsten är på heltid och tillsvidare, med 6 månaders provanställning. Lön enligt överenskommelse.

Vid intresse eller frågor så hör av dig till skorstensfejarmästare Bernt Sundberg på: bernt.sot@telia.com eller ring mig på 0243 – 21 19 55 eller 070 – 789 55 17.

Publicerad: 8:e oktober 2018.

Sotare sökes!

Härnösands Sotningsdistrikt AB söker en skorstensfejare.

Vi söker en skorstensfejare som kan förstärka vårt team i Härnösand. Vi söker dig som är serviceinriktad och har god kundkontakt och vill leverera hög kvalité på ditt arbete. Du kommer att arbeta med sotning och ventilationsrensning.

Du skall vara utbildad skorstensfejare samt ha B-körkort. Tjänsten är heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Arbetstid dagtid men även lite kvällsjobb. Lön enligt avtal. Tillträde enligt överenskommelse.

Vänligen kontakta skorstensfejarmästare Peter Häggström på:
harnosot@bredband.net om du är intresserad av tjänsten eller har några frågor.

Publicerad: 20:e september 2018.

Sotare sökes!

Skorstensfejare sökes till Bergslagen.

Bergslagens Sotning och Ventilation AB sköter om sotning och brandskyddskontroller i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg i norra Västmanland i hjärtat av Bergslagen. Genom att satsa hårt på kvalitet och goda kundrelationer har vi byggt upp ett mycket gott rykte i ”våra” kommuner. Vi söker en skorstensfejare för att förstärka arbetslaget. Arbetsuppgifterna är varierande, men tyngdpunkten ligger på traditionell sotning. Vi vill att du är utbildad skorstensfejare, samt att du har B- körkort.

Låter det här intressant? I så fall, kontakta skorstensfejarmästare Klas Eriksson på 070 – 649 36 62 eller via info@bergslagenssotning.se.

Besök gärna vår hemsida www.bergslagenssotning.se och läs mer om oss.

Välkommen!

Publicerad: 10:e september 2018.

Sotare sökes!

Kungälvs Sotarna AB söker skorstensfejare. 

Vi söker dig som är utbildad skorstensfejare gärna med några år i yrket för att ersätta Kent som kommer att gå i pension efter 49 år! Jo här i Kungälv trivs man. Kungälv är en mindre stad med ca 45 000 invånare två mil utanför Göteborg utan trängselskatt och köer.

Arbetsuppgifter:
Dina arbetsuppgifter kommer i första hand vara villasotning i både tätort och landsbygd, men även Imkanaler i storkök och ventilationsrensning.

På grund av att tjänsten till stor del innebär självständigt arbete bör du ha praktisk erfarenhet av villasotning. Du bör även vara, positiv, serviceinriktad och ha lätt för att samarbeta.

Kvalifikationer:
Skorstensfejarexamen
B-körkort är ett krav.

Tjänsten är heltid och tillsvidare med provanställning i 6 månader. Avtalsenlig lön Tillträde enligt överenskommelse

Välkommen med din ansökan/frågor till:
Peter Solving
Skorstensfejartekniker/VD
073 – 987 52 91

0303 – 923 88

Kungälvssotarna AB
Traktorgatan 7
442 40 Kungälv
kungalvsotare@telia.com
kungalvssotarna.se

Publicerad: 4:e september 2018.

Sotare sökes!

Sotningsväsendet i Gävle AB söker sotare.

Vi är ett företag som arbetar i och runt omkring Gävle.

Med hög serviceanda söker vi en skorstensfejare med examen som medarbetare i Gävle. För tjänsten bör du tycka det är stimulerande att arbeta självständigt eller i team och att en hög servicenivå är en självklarhet för dig.

Hos oss får du arbeta flexibelt med alla förekommande arbetsuppgifter som gäller för en skorstensfejare. Vi önskar gärna att du är en positiv person med erfarenhet av branschens mest förekommande sysslor såsom sotning, ventilationsrensning, mm.

Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Arbetstiden är mestadels dagtid.

Tillträde omgående eller enligt överenskommelse. Lön enligt överenskommelse med utgångspunkt i kollektivavtal. B-körkort ett krav.

Gävle växer hela tiden och har för närvarande cirka 100 000 invånare.

Du kommer att få arbeta i ett väl sammansvetsat arbetslag där personalen som spänner ifrån 25 år till 52 år och med en god stämning och där utvecklingsmöjligheterna är stora.

Välkommen att skicka in din ansökan eller CV till: info@sotaren.it Vid frågor kan ni nå oss på 026-62 03 32 (Tony Hedin).

Publicerad: 27:e augusti 2018.

Sotare sökes!

Sotare i Säffle/Åmål sökes till Värmland. 

Sotning & Ventilation AB söker en ny medarbetare. Vi är ett modernt sotningsföretag med stor ambition att utveckla vår verksamhet och hitta nya intressanta marknader.

För närvarande sköter vi sotning & brandskyddskontroll i Karlstad, Hammarö, Forshaga, Kil, Grums, Säffle och Åmål kommuner. Vi har kontor i Åmål och i Karlstad.

Vi söker skorstensfejare och/eller skorstensfejarlärling som i huvudsak kommer att utföra villasotning med anställning i Åmål. Även andra arbetsuppgifter förekommer som sotning av imkanaler i storkök samt ventilationsrensningar.

Villasotningen är mycket omväxlande, den omfattar både tätort och landsbygd.

Är du utbildad skorstensfejare med praktiska erfarenheter från sotning är det givetvis ett plus.

Tjänsten är en heltidstjänst med 6 månaders provanställning. Arbetstiden är mestadels dagtid, men du kommer även att arbeta både kväll och natt. B-körkort är krav.

Om ni vill ansöka eller har fler frågor om tjänsten kontakta:
Johan.Hjalmerhag@sotovent.nu eller 054 – 61 93 03.

Tjänsten finns tillgänglig för omgående, men tillträdesdatum sker efter överenskommelse.

Publicerad: 27:e augusti 2018.

Skorstensfejare sökes!

Flens Kommun söker skorstensfejare.

Nu söker vi dig som är utbildad skorstensfejare, alternativt dig som är intresserad av att arbeta som lärling. Tjänsten är i dagsläget ett vikariat för en av våra medarbetare som snart kommer att vara föräldraledig. Men med möjlighet till förlängning finns då vi också kommer att få pensionsavgångar

Arbetsplats: Sotningsverksamheten ingår i räddningstjänstens i Flen och kontor och sotarkammare är beläget på brandstationen i Flen. Verksamheten består av en skorstensfejare samt en skorstensfejartekniker och en skorstensfejarmästare.

Arbetsuppgifter: Ditt jobb som sotare är att minska risken för bränder i hus, lägenheter och hos företag genom att hålla rent i skorstenar och imkanaler. Dina arbetsuppgifter som sotare består huvudsakligen av sotning/rengöring av eldstäder, rökkanaler och imkanaler i restauranger.

Vem söker vi?
Vi söker i första hand en utbildad skorstensfejare men även lärling kan vara aktuellt. Som sotare behöver du vara stresstålig, flexibel och ha ett gott ordningssinne. I arbetet möter du fastighetsägare i deras hem och därför behöver du vara serviceinriktad och tycka om att träffa människor. Du kommer att arbeta både ensam och tillsammans med arbetskamrater.

B-körkort samt goda kunskaper i svenska i tal och skrift är ett krav för att ansöka till denna tjänst.

För att vara aktuell som lärling behöver du, förutom ovan nämnda egenskaper och körkort, ha Svenska B, Matematik A, Samhällskunskap A eller lägst betyg E i svenska 2 samt Samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b.

Vad erbjuder vi?
Vi erbjuder ett spännande, meningsfullt och varierande arbete i en liten kommun med korta beslutsvägar. Hos oss får du ett nära chefsstöd, extern handledning och möjligheter till kompetensutveckling. Vi vill att du ska trivas, må bra och utvecklas med oss i Flens kommun. Därför erbjuder vi dig friskvårdsbidrag och möjlighet till semesterväxling. Självklart omfattas din anställning av kollektivavtal, försäkringar, tjänstepension samt företagshälsovård.

Välkommen in med din ansökan:
www.flen.se/om-flen/jobba-hos-oss

Läs gärna mer om kommunens arbete på www.flen.se och följ oss på instagram, där heter vi tillsammansarviflen.​​

Kontaktperson:
Skorstensfejarmästare
Robert Kjellman
Samhällsbyggnadsförvaltningen
Räddningstjänsten Flens Kommun.
Tel: 0157-430308

Publicerad: 25:e juni 2018.

Tekniker sökes!

Härnösands Sotningsdistrikt söker en skorstensfejartekniker.

Söker du ett jobb där du arbetar under frihet så är du kanske personen som kan komplettera vårt företag i Härnösand som idag består av tre skorstensfejare, skorstensfejarmästare samt en administratör, där vi nu söker en skorstensfejartekniker.

Vi ser helst att du har en positiv inställning till att jobba självständigt samtidigt som du har lätt till att samarbeta. Du skall även vara serviceinriktad, kunna ha god kundkontakt och vill leverera hög kvalité i ditt arbete.

I denna tjänst kommer du främst att utföra besiktningar och brandskyddskontroller, men även sotning samt en del ventilationsarbeten kan förekomma.

Det är ett krav att du är examinerad skorstensfejartekniker samt att du har B-körkort. Det är även meriterande om du har erfarenhet av ventilationsarbete.

Tjänsten är på heltid och tillsvidare, med provanställning på 6 månader. Lön enligt avtal.

Vänligen kontakta Skorstensfejarmästare Peter Häggström på harnosot@bredband.net om du är intresserad av tjänsten eller har några frågor.

Publicerad: 8:e juni 2018.

Brandskyddskontrollanter sökes!

Södertörns brandförsvarsförbund söker nu fler brandskyddskontrollanter och vi hoppas att just Du vill förstärka vårt team.

Södertörns brandförsvarsförbund ansvarar för räddningstjänst och kommunala säkerhetstjänster för de som bor och vistas i Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommun. Våra medlemskommuner har sammanlagt drygt 600 000 invånare och vårt uppdrag är att skapa en trygg miljö inom vårt verksamhetsområde. Vi är totalt ca 500 anställda i organisationen. Vi arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald och strävar efter att skapa en arbetsplats där olikheter tas tillvara och allas lika värde är självklart.

Arbetsuppgifter
Brandskyddskontroll är en myndighetsutövning och utförs av delegerade brandskyddskontrollanter. I några av våra medlemskommuner utförs kontrollerna av personal från Södertörns brandförsvarsförbund och i de andra kommunerna utförs det av personal från entreprenörer som har avtal med oss.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att utföra brandskyddskontroller på eldstäder, värmepannor och imkanaler i storkök, skriva protokoll, förelägganden och vid behov även nyttjandeförbud och underlag för vite. Andra arbetsuppgifter som att exempelvis planera och hålla i bedömningsmöte för kontrollanter samt utbildningar för brandmän förekommer också. Likaså att ta fram och revidera PM och rutiner gällande bedömningar och arbetssätt, vara behjälplig med tekniska frågor till kollegor och kommuninvånare.

Vi har ett delegerat ansvar långt ut i organisationen. Det bygger på att du som medarbetare tar ansvar för dina arbetsuppgifter, med verksamhetens mål för ögonen. På så sätt tror vi att vi bäst utnyttjar den kompetens som finns i vår organisation så att vi kan uppnå ett tryggare och säkrare samhälle i samverkan med våra medlemskommuner.

Ett effektivt och modernt arbetssätt med hög kvalitét är vår grundprincip. Vi har lagt stor vikt vid att ha modern utrustning och utveckla tydliga riktlinjer för våra bedömningar i samband med brandskyddskontroller. Vi lägger stor vikt vid säkerhet i arbetet och alla våra brandskyddskontrollanter använder fallskyddsutrustning och är utbildade i arbete på tak.

Utbildning och erfarenhet
Vi söker dig som har Skorstensfejarteknikerexamen och B-körkort. Meriterande är att du har erfarenhet från brandskyddskontroller i tidigare anställningar, men det är inget krav.

Vi lägger stor vikt på personliga egenskaper och din vilja att utvecklas både som medarbetare och brandskyddskontrollant. Du ska ha god förmåga att kommunicera och att bemöta människor på bästa sätt.

För att trivas hos oss ska du vara strukturerad, ha god initiativförmåga, känna dig trygg i att planera stora delar av din arbetstid själv och kunna jobba både självständigt och i grupp.

Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift och ha god datorvana. Du kommer få en utmanande och utvecklande arbetsplats med varierande arbetsuppgifter och stora möjligheter till egen påverkan.

Om du delar vår uppfattning om hur vi med brandskyddskontroller kan öka brandskyddet både i hemmiljöer och i publika lokaler är du välkommen till oss!

Lika möjligheter och rättigheter
Södertörns brandförsvarsförbund arbetar aktivt för att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och som ger lika möjligheter för alla. Vi strävar efter en arbetsplats där olikheter tas tillvara och allas lika värde är självklart. En jämställd arbetsplats fri från kränkningar är en rättighet.

Vill du veta mer om hur det är att jobba som brandskyddskontrollant på Sbff?
Kontakta gärna Anders Pettersson Lindberg, tfn 0708-54 58 92 eller Andreas Lundkvist, tfn 0708-54 58 33.

Välkommen med din ansökan senast den 13:e maj 2018. Vi går löpande igenom ansökningarna så vänta inte med att söka.

Du ansöker här.

Publicerad: 24:e april 2018.

Skorstensfejare sökes!

Skorstensfejare sökes till Köping och Arboga.

Vi söker nu en skorstensfejare som kan förstärka vårt team i Köping och Arboga.  Vi söker dig som är serviceinriktad, har god kundkontakt och vill leverera hög kvalité i ditt arbete. Arbetsuppgifterna kommer främst vara traditionell sotning i villor, men en del arbete i större värmeanläggningar och ventilationsarbeten kan förekomma.

Det är ett krav att du är examinerad skorstensfejare samt att du har B-körkort. Det är även meriterande om du har erfarenhet av ventilationsarbete.

Tjänsten är på heltid och tillsvidare, med provanställning på 6 månader. Vänligen kontakta Skorstensfejarmästare Joachim Björk på joachim.bjork@sotarn.se om du är intresserad av tjänsten eller har några frågor.

Publicerad: 27:e mars 2018.

Hur kan jag utbilda mig till sotare?

Sveriges enda sotarskolan ligger i Rosersberg, några mil norr om Stockholm. Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som håller i den. Under 20 veckor så varvas teori med praktik. Utbildningen är CSN-berättigad. Läs mer här.

Vad tjänar en sotare?
En nyutbildad sotare har enligt kollektivavtal knappt 25 000 kr/mån.
Vad tjänar en sotartekniker?
En nyexaminerad sotartekniker har enligt kollektivavtal drygt 28 000 kr/mån.
Vem förhandlar fram sotarlönerna?
Sveriges Skorstensfejaremästarnas Riksförbund (SSR) och Kommunal förhandlar fram ett kollektivavtal, där bland annat löner och andra förmåner och skyldigheter ingår.
Hur många sotare finns det i Sverige?
Det finns cirka 1500 personer som arbetar på sotningsföretag i Sverige.
Jag är en 40-årig sotare. Hur mycket semester får jag?
Från det år du fyller 40 så har du rätt till 31 dagars semester. När du fyller 50 så får du ytterligare en dags semester. Allt enligt det kollektivavtal som Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund och Kommunal har förhandlat fram.