Medarbetare sökes till Eskilstuna!

Eskilstuna Sotnings AB befinner sig i ett expansivt skedde och finns i fräscha lokaler och välutrustade fordon samt med ett ännu större kundfokus. Vi är 32 stycken personer som jobbar här idag. Nu förstärker vi personalen genom att rekrytera skorstensfejartekniker/skorstensfejare/lärling. Tre tjänster totalt.

Vi tror att du som söker tjänsten har lätt för att samarbeta. Är en öppen person som gärna delar med sig av egna kunskaper. Det viktiga är att du har personliga egenskaper som passar in i vårt lag och har en positiv inställning till att arbeta med våra kunder.

För tjänsten krävs förutom skorstensfejarexamen respektive skorstensfejarteknikerexamen och B-körkort att du tycker det är stimulerande att arbeta självständigt och att en hög servicenivå är en självklarhet för dig.

Lärlingstjänsten kräver rätt personlighet och inställning samt att man har svenska, matematik och engelska på gymnasienivå

Vi jobbar även mycket med ventilation och OVK besiktningar åt bostadsbolag och större fastighetsägare. Där av är ventilationskunskap och eventuellt OVK behörighet meriterande.

Tjänsten är en heltid tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse.

Om du tycker att tjänsten verkar inspirerande, ska du inte tveka. Arbetsmiljön hos oss kännetecknas av ett gott kamratskap och ”högt i tak”.

Stora utvecklingsmöjligheter finns.

Vi tillsätter tjänsterna löpande.

Välkommen med din ansökan:

Eskilstuna Sotnings AB
Fraktgatan 9
633 46 Eskilstuna

eller via

e-mail: kim@etunaventilation.se 

Om du har frågor kontakta: VD/Skorstensfejarmästare Jonas Billing på tfn 070-558 35 79 eller platschef Kim Lindström  070-5496420

Publicerad: 25:e september 2023.

Brandskyddskontrollanter sökes!

Räddningstjänsten Östra Kronoberg (RÖK) söker två brandskyddskontrollanter som tillsammans med vår befintliga brandskyddskontrollant ska planera och ansvara för brandskyddskontrollerna i våra tre medlemskommuner Uppvidinge, Lessebo och Tingsryd. RÖK bedriver sedan tidigare brandskyddskontrollerna i egen regi för Uppvidinge kommun men kommer från årsskiftet 2024 ansvara för kontrollerna i Tingsryds kommun samt på sikt Lessebo kommun och behöver därmed utöka personalgruppen.

Är du vår blivande Brandskyddskontrollant?
Vill du arbeta i en organisation under utveckling, med omväxlande och meningsfulla arbetsuppgifter? Vi ser denna förändring i verksamheten som en utmärkt möjlighet att utveckla vår kompetens och hur vi nyttjar den och därmed att leverera en bättre räddningstjänst och ett säkrare samhälle till våra medborgare. Vi ser att våra brandskyddkontrollanter inte bara ska arbeta förebyggande, utan även under och efter olyckor för att vi som organisation på bästa sätt ska kunna hjälpa den skadedrabbade.

Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper, som initiativförmåga och att du är öppen för utveckling och förändringar. Du har god förmåga att samarbeta och kommunicera med chefer, medarbetare samt externa samarbetspartners.

Vi vill att du medverkar till att utveckla arbetsprocesser, arbetssätt och rutiner inom verksamheten.

Arbetsuppgifter
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som Brandskyddskontrollant är att planera, genomföra och följa upp brandskyddskontroller. Vi ser även stor nytta av din och dina blivande kollegors kompetens i andra delar av verksamheten. Efter överenskommelse och lämplighet kan andra arbetsuppgifter bli aktuella och omfattas av:

 • Ledningsstöd vid operativa insatser mot skorstensrelaterade bränder
 • Medverka vid olycksundersökningar efter skorstensrelaterade bränder
 • Medverka vid intern utbildning av våra brandmän inom ditt kompetensområde
 • Instruktör i vår externa utbildningsverksamhet (brandskyddsutbildning, egensotning)
 • Tjänstgöring som Första Insats Person (FIP) efter erforderlig utbildning

Grundkrav:

 • Avlagd examen som Skorstensfejartekniker eller äldre utbildning som ger motsvarande behörighet enligt 14 § MSBFS 2014:6
 • Körkortsbehörighet B
 • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift

Meriterande:

 • MSB:s Utbildning i Skydd mot olyckor eller Grundutbildning för räddningspersonal i beredskap
 • MSB:s Utbildning Tillsyn och annan olycksförebyggande verksamhet A och B
 • Körkortsbehörighet C
 • Annan relevant erfarenhet eller utbildning som ger mervärde för organisationen och våra medborgare.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Läs mer och ansök HÄR.

Kontaktpersoner:
Pär Stensson, Räddningschef
par.stensson@rok.lessebo.se
0478 – 443 02

Petter Lindqvist, Chef Förebyggandeenheten
petter.lindqvist@rok.lessebo.se
0478 – 443 16

Fackliga kontakt:
Jan Hörberg, Brandmästare Vision
jan.horberg2@rok.lessebo.se
0478 – 443 05

Publicerad: 15:e augusti 2023.

Tekniker sökes!

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund söker en skorstensfejartekniker.

En av våra kollegor har slutat, och vi söker efter en ny kollega. I första hand en utbildad skorstensfejartekniker.

Beskrivning
Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund svarar för räddningstjänsten i Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda och Mellerud. Verksamheten har ca 230 anställda och är uppdelad på två heltidskårer samt sju deltidskårer. Enhet sotning består av 6 medarbetare (varav en arbetsledare) samt enhetschef och administratör. Enheten ansvarar för sotning och brandskyddskontroller inom Färgelanda kommun och Trollhättans stad.

Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter som skorstensfejartekniker består huvudsakligen av brandskyddskontroller. Som skorstensfejartekniker behöver du vara noggrann, flexibel och ha god förmåga att uttrycka dig i såväl tal som skrift. I arbetet träffar du fastighetsägare i deras hem och därför behöver du vara serviceinriktad och tycka om att träffa människor. Du kommer att arbeta både ensam och tillsammans med arbetskamrater.

Kvalifikationer
Du är utbildad skorstensfejartekniker. Erfarenhet från sotningsbranschen är meriterande. Du har goda kunskaper i svenska i tal och skrift. Du har minst körkortsbehörighet B.

Villkor
Nyanställningsundersökning kommer att genomföras innan anställning.
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid, 100 %
Lön: Månadslön
Tillträde: Snarast enligt överenskommelse.

Din ansökan ska vara oss tillhanda senast 2023-03-26. Intervjuer kan komma att genomföras löpande.

Vi kommer att efterfråga att få ta del av utdrag ur belastningsregistret.

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av jobbet, men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Läs mer och ansök om tjänsten HÄR.

Kontakt
Benny Gustavsson: 0521 – 26 59 06 eller benny.gustavsson@brand112.se
Fredrik Alexandersson: fredrik.alexandersson@brand112.se

Publicerad: 1:a mars 2023

Tekniker sökes!

Vill du bli en av oss?
Vi söker dig som är utbildad skorstensfejartekniker och vill jobba i ett företag i medvind. Du har fin service-känsla, B-körkort och gillar att arbeta självständigt. Placering: Laholm eller Malmö.

SIMAB är ett sotnings- och ventilationsföretag i Skåne och Halland. SIMAB är ett modernt företag med riktigt gamla anor. Vi har funnits och verkat länge, men vårt mål har alltid varit samma – att bidra till att skapa en god och trygg inomhusmiljö.

Läs mer om våra lediga tjänster HÄR. 

Kontakta oss om du vill veta mer eller skicka in en ansökan.

Mejl: arbete@simab.se
Tel: 070 – 370 82 81

Välkomna till SIMAB!

Publicerad: 23:e februari 2023.

Tekniker sökes!

Räddningstjänsten Dala-Mitt söker en Skorstensfejartekniker som vill lite mer.

Räddningstjänstförbundet Dala Mitt (RDM) är ett kommunalförbund mellan kommunerna Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Det bildades 1998 och har idag ca 400 medarbetare fördelade på heltid- och deltidspersonal. Upptagningsområdet omfattar 160 000 invånare. RDM ska både arbeta proaktivt och reaktivt. Förutom beredskapsverksamheten har man ett uppdrag att mot kommunernas invånare arbeta förebyggande särskilt mot barn, äldre och särskilt utsatta grupper. Vårt mål är att skapa ett tryggare och säkrare samhälle! Vår värdegrund handlar om hur vi behandlar varandra, relationer mellan människor, och den vägleder oss i det dagliga arbetet och genomsyrar våra beslut. Våra värdeord är: Respekt, Professionalism, Lärande, Mervärde, Mod.

RDM utför brandskyddskontroller i Ludvika kommun, och sedan oktober 2022 även i Borlänge och Gagnef kommuner. Vi söker nu en till brandskyddskontrollant till vårt team.

Vi söker dig som vill vara med och bygga upp en trivsam och dynamisk avdelning där fokus ligger på arbetsmiljö, både psykosocial och fysisk. Du är intresserad av brandskyddskontroll som myndighetsutövning, och vill utveckla och förbättra arbetet. Förebyggande arbete är viktigt för dig, både för att förebygga såväl brand, som andra olyckor.

Du är kanske också nyfiken på annat arbete som utförs hos en räddningstjänst, och vill vara med på tillsyner, bli bättre på livräddning, engagera dig i en kamratförening? Vi väntar på din ansökan!

Vi erbjuder:
Flexibel arbetstid, med möjlighet att själv lägga upp dina arbeten och din tid
Friskvårdstid och friskvårdsbidrag samt gym på jobbet
Vidareutbildningar, både internt och externt

Du erbjuder:
Ansvarsfullt och professionellt utfört myndighetsarbete
Ambition att utveckla sig i arbetet och delta mer aktivt i allt arbete kring brandskyddskontroller och sotningsfrågor
Ett trevligt och förnuftigt bemötande mot såväl våra medborgare som dina kollegor, som stämmer överens med vår värdegrund

För tjänsten krävs:

 • Skorstensfejarteknikerexamen
 • B-körkort
 • Erfarenhet i yrket
 • Behärskar svenska mycket bra i tal och skrift

Meriterande för tjänsten är:

 • Datorvana och vana att arbeta med branschanpassade system
 • Tillsyn A och B
 • Hanterar flera språk än svenska och engelska bra i tal och/eller skrift

Placeringsort är i första hand Borlänge, men vi räknar med att du kan verka i samtliga våra medlemskommuner Ludvika, Gagnef, Falun, Säter och Borlänge.

Tillträde i början av 2023 eller enligt överenskommelse. Lön enligt överenskommelse.

Frågor kring tjänsten besvaras av:
Enhetschef Helena Ribbing, 0242-48 42 41, helena.ribbing@dalamitt.se
HR-chef Sven-Olov Andersson, 0243-48 89 48

Ansökan
Din ansökan bestående av CV och personligt brev skickar du till ansokan@dalamitt.se senast den 19:e december. Eftersom tjänsten innebär myndighetsutövning ska du vara ostraffad och kunna styrka detta med ett utdrag ur belastningsregistret som du beställer hos Polismyndigheten.

Publicerad: 21:a november 2022.

Sotare och Tekniker sökes!

Kristianstads Sotnings AB söker skorstensfejare och skorstensfejartekniker.

Vi söker i första hand dig som är utbildad skorstensfejare eller skorstensfejartekniker men även blivande skorstensfejarlärlingar är välkomna att söka. Som skorstensfejarlärling eller nyutexaminerad har du alltid någon kollega men lång erfarenhet i närheten att fråga och ta hjälp av vid problem.

Din Roll
Som skorstensfejare har du ett stort ansvar att hjälpa till att förebygga bränder och att spara energi genom förnuftig eldning i väl fungerande eldstäder. Till arbetsuppgifterna, beroende av utbildningsgrad, hör att sota eldstäder, utföra brandskyddskontroller och besiktningar av eldstäder samt imkanaler.

En stor del av jobbet består av information och rådgivning, gällande allt från hur man eldar på bästa sätt till bästa placering av en ny eldstad samt hur man ska gå till väga vid installation av en eldstad och rökkanal.

Du kommer också att arbeta administrativt med kundkontakter samt protokollering av ditt arbete.

Din profil

 • Du uppskattar att träffa kunder och har lätt för att uttrycka dig förståeligt.
 • Du tar ansvar för ditt arbete och tycker om att vara noggrann.
 • Du kan arbeta självständigt men har inga problem att arbeta tillsammans med dina kollegor.
 • Du tar hand om din utrustning och håller dig uppdaterad gällande ny kunskap och nya arbetssätt.
 • Du hjälper gärna till att hålla god ordning även i gemensamma utrymmen och med gemensam utrustning.
 • Du är inte pälsdjurs allergiker.

Är du utbildad skorstensfejare eller skorstensfejartekniker med ett par års erfarenhet samt innehar, minst, B-körkort kommer denna roll passa dig som handen i handsken! 

För dig som inte är utbildad skorstensfejare erbjuder vi en lärlingsutbildning där du arbetar samtidigt som du får utbilda dig till skorstensfejare. Du behöver då genomgått gymnasieutbildning med godkända betyg i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap.

Är du intresserad av ett fritt, varierande och trevligt fysiskt arbete med möjlig att lära dig nya saker, skicka in din ansökan och ditt CV till Kristianstads Sotnings AB.

Kontaktperson:
Håkan Jacobsson
Industrigatan 98
291 36 Kristianstad
ksab@ksab.se
044 – 590 01 70

Publicerad: 3:e november 2022. 

Sotare och sotarlärling sökes!

Vi söker dig som vill ta nästa steg i din karriär och vara med att bidra till Eskilstuna Sotnings AB framtida utveckling!

Bolaget växer och behöver därför anställa! Eskilstuna Sotnings AB siktar mot att inom ett par år bli regionens ledande leverantör av ventilationstjänster, brandskydd och sotning. Ett led i detta har varit att ansluta sig till SoVent Group, den i Sverige ledande aktören inom sotnings- och ventilationstjänster. Via SoVent Group får du som medarbetare tillgång till en egen skola, SoVent Academy och blir på så sätt en del av utveckling av rollen och bolaget. SoVent Academy erbjuder utbildning inom ledarskap, ekonomi, ventilation och sotning mm. Vi har även satsat på att utöka vår kammare med helt nybyggda lokaler.

Din Roll

Skorstensfejare är ett traditionsfyllt yrke med stort ansvar att förebygga bränder och spara energi. Till arbetsuppgifterna hör att sota eldstäder samt imkanaler, även rensning av ventilationsanläggningar förekommer. Våra kunder har ofta frågor om till exempel hur man eldar på bästa sätt eller vilka regler som gäller för installation av eldstäder och rökkanaler, så rådgivning ser vi som en naturlig del av jobbet.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Sotning av eldstäder och imkanaler
 • Rensning av ventilationsanläggningar
 • Bemöta kunder med högsta kvalité på service

Din profil

För att trivas i rollen och företaget bör du uppskatta att träffa kunder och bygga långsiktiga relationer. Du känner ett stort engagemang över att få dina kollegor att må bra och utvecklas och på så sätt nå bästa resultat. Är du även utbildad skorstensfejartekniker eller skorstensfejare med ett par års erfarenhet samt innehar B-körkort kommer denna roll passa dig som handen i handsken!

Vi ser gärna kvinnliga sökanden.

För dig som vill, som siktar uppåt och vill utvecklas inom ditt yrke har vi dessutom goda nyheter – du har stora utvecklingsmöjligheter inom företaget och SoVent Group.

Kontaktperson:
Kim Lindström. Platschef
070 – 549 64 20
kim@etunaventilation.se

Publicerad: 11:a april 2022.

Skorstensfejartekniker sökes!

Stockholms Sotare Fluetec AB samt Skorstensfejarmästare Lundquist AB söker skorstensfejartekniker. 

Flueteckoncernen söker skorstensfejartekniker för utförande av brandskyddskontroller, besiktningar, ventilationsarbeten, rengöringar, sotningar m.m i Stockholm och södra Skåne. Fluetec utför sotning och brandskyddskontroll på uppdrag av Storstockholms brandförsvar i Stockholms stad samt Solna stad och Sundbybergs stad. Skorstensfejarmästare Lundquist AB utför sotning och brandskyddskontroll i Trelleborg, Vellinge, Skurup, Staffanstorp och Lomma. Totalt är vi drygt 40 anställda i våra tre bolag inom koncernen. Inom koncernen utför vårt ventilationsföretag Solna Kanalteknik större ventilationsentreprenader med fokus på större aggregatbyten, byten av styr- och reglersystem, projektering, ombyggnad och anpassning av ventilationslösningar för flerbostadshus, kontor och större arbetsplatser m.m. Vi är bland annat avtalsleverantörer till HSB Stockholm. Karriärmöjligheterna inom vår koncern är stora.

Vi har en ny och fräsch fordonspark och arbetar med den senaste tekniken. Vi arbetar uteslutande med roterande undertrycksteknik, så vi erbjuder bästa möjliga arbetsmiljön i branschen och utbildar kontinuerligt våra anställda i yrkesteknik vad gäller roterande undertryckssotning och besiktningsteknik med skorstenskamera nerifrån. Hos oss gör vi verklighet av branschens vision: ingen skorstensfejare ska dö eller skadas på grund av sitt yrkesval.

Hos oss erbjuds branschens bästa intern- och vidareutbildning inom byggnadsteknik, förebyggande brand, förbränningsteknik, ventilationsteknik, lagar och regler m.m. och vi ombesörjer även vidareutbildning till OVK-besiktningsman, radonkonsult, injusterare, projektledare, BAS-P, BAS-U med flera utbildningar för rätt kandidat. Du som är nyfiken på att jobba med stavteknik men som än så länge inte har fått utbildning och handledning – vi är rätt arbetsplats för dig – hos oss utbildas du av personerna som tog in stavteknik till Norden!

Våra distrikt hänger samman geografiskt så det är korta avstånd mellan våra jobb. Vi ser till att sammanlagt närmare 1 miljon stockholmare och skåningar har ett bra brandskydd och inomhusklimat i allt ifrån villor till Sveriges största köpcentrum.

Du har b-körkort och teknikerexamen. Även ensamföretagare med F-skattsedel som vill jobba som underentreprenör till oss är av intresse.

Bostad kan ordnas på båda orterna.

Mejla din ansökan till skfm@stockholmssotare.se eller ring Petri Tuomela på 08-400 254 40. Lön och övriga förmåner enligt överenskommelse.

Publicerad: 5:e april 2022.

Tekniker sökes!

Kringelsotaren AB söker ny medarbetare.

Vi är ett företag med bas i Södertälje, men arbetare i hela Storstockholm. Vi ansvarar för sotning och brandskyddskontroll i Södertälje och Nykvarns kommuner. Hos oss blir du en del av ett glatt och stabilt gäng med varierande arbetsområden.

Vi är ett modernt företag som ständigt söker nya utvecklingsmöjligheter. Vi arbetar med ny utrustning och utgår från centrala lokaler. Dina arbetsuppgifter kommer att vara varierande med både brandskyddskontroll, sotning, ventilationsrengöring, åtgärder efter OVK, etc. Både på landsbygd och inom tätbebyggda områden.

Anställningen kräver körkort för personbil och att du är utbildad skorstensfejartekniker. Vi söker en positiv person som kan jobba självständigt med eget ansvar. Tjänsten är på heltid med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Lön enligt kollektivavtal finns.

Skicka din ansökan till:

Magnus Brandt
magnus@sotaren.nu
08 – 556 525 91

Publicerad: 2:a mars 2022.

Hur kan jag utbilda mig till sotare?

Sveriges enda sotarskolan ligger i Rosersberg, några mil norr om Stockholm. Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som håller i den. Under 20 veckor så varvas teori med praktik. Utbildningen är CSN-berättigad. Läs mer här.

Vem förhandlar fram sotarlönerna?
Sveriges Skorstensfejaremästarnas Riksförbund (SSR) och Kommunal förhandlar fram ett kollektivavtal, där bland annat löner och andra förmåner och skyldigheter ingår.
Hur många sotare finns det i Sverige?
Det finns cirka 1500 personer som arbetar på sotningsföretag i Sverige.
Jag är en 40-årig sotare. Hur mycket semester får jag?
Från det år du fyller 40 så har du rätt till 31 dagars semester. När du fyller 50 så får du ytterligare en dags semester. Allt enligt det kollektivavtal som Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund och Kommunal har förhandlat fram.